Με απλά λόγια, ο γλυκαιμικός δείκτης [ΓΔ] είναι μία αριθμητική τιμή που αποδίδεται σε υδατανθρακούχα τρόφιμα και δείχνει κατά πόσο το τρόφιμο αυξάνει την γλυκόζη του αίματος. Μπορεί επίσης να χαρακτηριστεί και ως ο δείκτης που δείχνει πόσο γρήγορα γίνεται η πέψη ενός τροφίμου. Όσο πιο γρήγορα γίνεται η πέψη και η απορρόφηση ενός τροφίμου τόπο πιο υψηλό γλυκαιμικό δείκτη έχει. Παράλληλα ένα τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμό δείκτη δεν υπονοεί ότι το τρόφιμο δεν έχει αρκετά θρεπτικά συστατικά.Όσο πιο μικρός είναι ο δείκτης του τροφίμου, τόσο πιο αργά αυξάνεται η γλυκόζη στο αίμα. Αυτό οδηγεί στο αίσθημα του κορεσμού για περισσότερο χρονικό διάστημα και στη μείωση της έντονης επιθυμίας για κατανάλωση γλυκών. Με άλλα λόγια, όσο πιο μικρός είναι ο γλυκαιμικός δείκτης τόσο πιο πολύ χρόνο χρειάζεται να γίνει η πέψη του συγκεκριμένου τροφίμου, και τόσο πιο αργά γίνεται η διοχεύτεση της γλυκόζης στο αίμα. Για παράδειγμα η πέψη ενός γκρέιπφρουτ, ως φρούτο, διαρκεί περισσότερο απ’οτι το ίδιο γκρέιπφρουτ σε χυμό. Για το λόγο αυτό, παρόλο που το γκρέιπφρουτ έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, ο χυμός του φρούτου έχει υψηλό γλυκαιμικό δείκτη. Επομένως υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που επηρεάζουν τον γλυκαιμικό δείκτη.