Βιταμίνες που ειναι απαραίτητες για τον οργανισμό και σε ποιες τροφές θα τις βρείτε!
Ασβέστιο: στα γαλακτοκομικά, τα καρύδια και σκουρόχρωμα λαχανικά.
Βιταμίνη Α: Βούτυρο, μαργαρίνη, γαλακτοκομικά πλήρη ή με λίγα λιπαρά, συκώτι, κρόκος αβγού, ψάρι και θαλασσινά.
Βιταμίνη Β1: Χοιρινό όσον αφορά το κρέας αλλά και όσπρια, δημητριακά ολικής αλέσεως ή ξηροί καρποί. Αν γυμνάζεσαι πολύ, έχεις μεγαλύτερες τ ανάγκες σε βιταμίνη Β1.
Βιταμίνη Β2: Θα την βρεις περισσότερο σε γαλακτοκομικά, κόκκινο κρέας, λευκό κρέας (πουλερικά), δημητριακά ολικής αλέσεως, στα πράσινα λαχανικά (μπρόκολο, σπανάκι, σπαράγγια). Κι εδώ πρέπει να τιμήσεις την βιταμίνη Β2, αν γυμνάζεσαι πολύ.
Βιταμίνη Β3: Υπάρχει περισσότερο στο κόκκινο και το λευκό κρέας, τα αβγά, τα όσπρια και τα φιστίκια.
Βιταμίνη Β5: Κόκκινο και λευκό κρέας, αυγά και ψάρια, όσπρια.
Βιταμίνη Β6: Ψάρια, πουλερικά, συκώτι, χοιρινό, αβγά, όσπρια και μπανάνα.
Βιοτίνη: Οι κρόκοι αβγών αποτελούν την κύρια πηγή βιοτίνης, ενώ θα την βρεις και σε δημητριακά ή όσπρια.
Βιταμίνη Β12: Κόκκινο κρέας, γαλακτοκομικά, αβγά, πουλερικά, ψάρια, μανιτάρια..
Βιταμίνη C: από τις πιο δημοφιλείς βιταμίνες, θα την βρεις φυσικά στα εσπεριδοειδή (πορτοκάλι, λεμόνι, μανταρίνια) αλλά και σε πιπεριές, στο ακτινίδιο, τα μούρα, τη ντομάτα και το μπρόκολο.
Βιταμίνη D: υπάρχει στα γαλακτοκομικά πλήρη σε λιπαρά, στους κρόκους αβγού, το βούτυρο και τη μαργαρίνη. Φυσικά, ο ίδιος ο ήλιος βοηθά τον ανθρώπινο οργανισμό στη δημιουργία της@
Βιταμίνη Ε: Φυτικά έλαια, καρύδια, αμύγδαλα αλλά και πράσινα λαχανικά.
Βιταμίνη Κ: Χόρτα, πράσινα λαχανικά, πράσινο τσάι, κόκκινο κρέας και συκώτι.
Κάλιο: Θαλασσινά, φρέσκα και ξερά φρούτα, μανιτάρια και πατάτες (γλυκιές η μη).
Μαγνήσιο: Πράσινα λαχανικά, όσπρια, καρύδια, δημητριακά ολικής αλέσεως, αβοκάντο, μπανάνα, ξηροί καρποί, γαλακτοκομικά, σαλιγκάρια, ρύζι, σπανάκι, μανιτάρια, σοκολάτα. Πρόσεξε εξεραιτικά τις συνθήκες μαγειρικής αφού το μαγνήσιο καταστρέφεται σε υψηλές θερμοκρασίες.
Προβιοτικά: Κεφίρ, ξινόγαλα, παραδοσιακά γιαούρτια και τυριά.
Σελήνιο: Σουσάμι, σκόρδο, κρεμμύδια, μανιτάρια, κρόκος αβγού, θαλασσινά.
Σίδηρος: Συκώτι (εννοείται, θυμάσαι ακόμα τη μαμά σου όταν ήσουν μικρή), κόκκινο κρέας, φακές, ρεβίθια, σαρδέλες, σκούρα πράσινα λαχανικά.
Καρνιτίνη: Αιγοπρόβεια κρέατα. Η καρνιτίνη κάνει καλό και στο σπέρμα.
Συνένζυμο Q-10: Σόγια, σαρδέλες, σκουμπρί, μοσχάρι, βρόμη, κοτόπουλο. Θα το δεις ως συστατικό σε πολλές κρέμες ομορφιάς, αφού μετά τα 20, ο οργανισμός δεν το παράγει στην ίδια ποσότητα.
Φώσφορος: ψάρι φυσικά αλλά και κόκκινο και λευκό κρέας, όσπρια, ξηροί καρποί.
Φολικό οξύ: Στα φυλλώδη σκουροπράσινα λαχανικά, στα όσπρια,στα εσπεριδοειδή το αβοκάντο και τα καρύδια. Απαραίτητο για τις εγκύους αφού βοηθά στην σωστή ανάπτυξη της ράχης του εμβρύου από τις πρώτες κιόλας εβδομάδας ζωής του στη μήτρα.
Χαλκός: Κόκκινο κρέας, οστρακοειδή, όσπρια, καρύδια, δημητριακά ολικής αλέσεως.
Ψευδάργυρος: ψάρια, θαλασσινά, αβγά, γαλακτοκομικά, σουσάμι, ταχίνι.